Kurser och kompetens med kvalité

Svenska Brukshundklubben är en stor organisation (närmare 70 000 medlemmar) med en lång historia. Våra träningsmetoder grundas på forskning och vi eftersträvar att använda metoder som bygger på belöning. En hund som belönas för rätt beteende blir trygg, harmonisk och glad.

Våra instruktörer har minst 100 timmars utbildning bakom sig. De är utvalda och rekommenderade av sin klubb. De har en bred erfarenhet av kursverksamhet och av att aktivt ha tränat egen hund. Instruktörerna jobbar mestadels ideellt och håller kurser på sin fritid.

Vi erbjuder utbildning och tävlingsverksamhet inom:

Agility
Agility är sporten med fart, fläkt och spänning. Din hund ska ta sig igenom en hinderbana så felfritt som möjligt och så snabbt som den förmår. Du tävlar agility i tre olika klasser i och två olika grenar ”agilityklass” och ”hoppklass”.

Bevakning
På uppdrag av Armén/Hemvärnet och Flygvapnet och Marinen utbildar Brukshund-klubben hundförare och hundar som placeras i Försvarsmaktens olika förband. Hund och förare ska vara ett komplement till övrig bevakning med huvuduppgift att varna förbanden.

 
 
Bruks
Bruks innebär att du tränar och tävlar inom både specialdressyr och lydnad. Du kan välja mellan fyra olika specialgrenar: spår, sök, rapport och skydds. I varje specialgren tävlar du i fyra klasser: appell-, lägre-, högre- och elitklass. I elitklass är det championat som hägrar och kvalificering till SM och NM. I spår kan du också tävla vidare mot VM.

Lydnad
Lydnad tränar och tävlar du i fyra klasser, klass I, II, III och elit. Lydnadsträning bygger på att hund och förare har ett fint samarbete, som präglas av glädje, snabbhet och så exakt precision som bara är möjligt. I elitklassen tävlar du och kan avancera till SM, NM, EM och VM. Vårt svenska landslag är ett landslag i världsklass!

Räddning
Brukshundklubben har sedan 1980-talet bedrivit utbildning av räddningshundar på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).


Övriga verksamheter
Verksamheten och aktiviteter utvecklas – Brukshundklubben är öppen för det mesta som innebär att man har kul med sin hund och att hunden får stimulans. Ett antal medlemmar är aktiva inom rallylydnad, freestyle, vårdhundsverksamhet, eftersök m.m.