Organisation‎ > ‎Agility‎ > ‎

Vad är agility?

Agility, som betyder smidighet, är en rolig och fartfylld hundsport som kräver precision och samarbete mellan förare och hund. Agility är en relativt ny tävlingsgren inom Svenska Brukshundklubben och en mycket starkt växande hundsport. Antalet tävlingsstarter per år har ökat enormt under de senaste åren. Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel ta sig runt en hinderbana. Sporten visades första gången vid en stor hundutställning i England år 1978. I mitten av 1980-talen introducerades den i Sverige och sedan 1987 är det en officiell hundsport med bl.a. Svenska Mästerskap och championat.

I agility kan man tävla såväl individuellt som i lag (fyra ekipage i samma storleksklass) och i både hoppklass (utan balanshinder) och agilityklass (med balanshinder).
 Tävlingarna är öppna för alla hundar över 18 månaders ålder och beroende på hundens mankhöjd tävlar man i storleksklassen small, medium eller large. Precis som i andra tävlingsgrenar börjar man i klass 1 och kan sedan, utifrån erhållna meriter/nollade lopp ”klättra” upp till klass 3. I klass 3 kan man tävla om cert och championat.

Agility är en rolig och publikfriande hundsport som passar de allra flesta hundar och förare även om inte alla har samma förutsättningar att nå långt på tävling. Oavsett om man har för avsikt att tävla eller inte är agility utmärkt träning för att öka hundens (och förarens) kondition, smidighet och självförtroende och stärka samarbetet mellan hund och förare. Kurser i agility anordnas vid de flesta av landets brukshundklubbar. För att gå kurs bör hunden ha god grundlydnad och vara minst ett år gammal.

Vill du veta mer om våra kurser och hur du anmäler dig – Läs mer här......